Uskomattomat luonnonilmiöt Suomessa – näitä katsomaan!

Suomesta löytyy villiä erämaata, jota ei muualta Euroopasta enää oikein löydetä. Metsät ja luonnonpuistot kätkevät myös sisäänsä mystisiä tarinoita ja salaisuuksia, jotka paljastuvat patikoiville matkailijoille ja mökkeilijöille. Luolia, kiviä ja rotkoja, uskomattomia muodostelmia ja jääkauden jättämiä merkkejä, kaikkia näitä voidaan kokea Suomen luonnon maisemissa. Salaisia polkuja seuraten päästään tutustumaan varhaisasukkaisiin ja näiden rituaaleihin ja perinteisiin. Vaikka osa salaisuuksista onkin vaikeampi selvittää, on eri tasoisille retkeilijöille ja matkailijoille runsaasti nähtävää tarjolla.

Paha-Koli

Kolin korkeat rinteet ovat vanhan vuoren rippeitä ja kuuluisimpia maisemia Suomessa. Koska paikka on täysin villi ja omaa rähjäistä kauneutta, siihen on liitetty paljon uskomuksia ja henkeviä ajatuksia. Sen päällä esimerkiksi annettiin tuomioita ja syylliset heitettiin rinteen päältä alas varmaan kuolemaan. Mikäli joku selvisi pudotuksesta, pidettiin tätä jumalten merkkinä siitä, että henkilöllä oli oikeus elää.

Kummakivi

Kummakivi on nimensä arvoinen, sillä se on valtava kiven järkäle, joka keinahtelee toisen pienemmän kiven päällä. Tämä erikoisuus on kerännyt katsojia ympäri maailmaa pohtimaan, kuinka ihmeessä jättimäinen järkäle päätyi tähän paikkaan ja kuinka se on ollut tipahtamatta!

Högberget luola

Tämä on ehkä omituisin luolista Suomessa ja se on muodostunut kun jääkauden aikaiset jäämassat lähtivät sulamaan. Sula vesi huuhtoutui kiven raoista ja sen voimakas paine kaiversi kiveen sileän sipulin mallisen luolan. Korkeutta luolalla on kaksi metriä ja leveyttä metri, eli ihan pienestä paikasta ei ole kyse. Luolan muodon takia sillä uskotaan olleen merkitystä varhaisten asukkaiden hedelmällisyyteen liittyvissä rituaaleissa.

Paholaisen kivet

Läpisyöksy saarella sijaitsevat paholaisen kivet ovat paikka, jota pelättiin ja palvottiin vielä 1900-luvulla. Suurin näistä kivistä on täynnä erikoisia aukkoja, jotka muodostavat jättimäisen naaman. Uskomusten mukaan tontut kaiversivat nämä ja kun tuuli puhaltaa niiden läpi, kirkuu kivi kuin pilliurut. Aikaisemmin kiven luokse uskaltaneet jättivät aina jälkeensä uhrauksen, sillä muuten kiven raivo kohtaisi ja saattaisi epäonneen.

Näiden lisäksi Suomesta löytyy lukuisia muita luonnon ihmeitä, kuten juustolta näyttävää kiveä ja niin pitkiä kuoppia, että niiden pohjalle päästään vain tikapuilla!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *