Suomalaiset luonnonpuistot loma ja mökki kohteena

Suomalaiset luonnonpuistot ovat suojeltua aluetta, erikoisilla luonnollisilla ominaisuuksilla varustettuna. Vaikka ne ovatkin täydellinen esimerkki luonnon keitaista, niillä on myös suuri tehtävä virkistyspaikkoina. Yhteensä luonnonpuistoja löytyy vuonna 2017 Suomesta 40 kappaletta, kaikki ympäri maata. Niihin kuuluu maaseutua, järviä, saaria, metsiä ja putouksia, eli ne toimivat täydellisinä esimerkkeinä luonnon erilaisista ominaisuuksista. Niistä löytyy usein laaksoja, koskia ja harjuja, joiden lomassa voidaan nauttia upeista maisemista, sekä eläinten ja kasvien ihailemista. Puistot ovat myös mainio paikka telttailulle, patikoinnille, mökkeilylle ja muille luontoa suosiville harrastuksille.

Miten luonnonpuisto valitaan?

Luonnonpuistot ovat laajoja luonnonsuojelualueita, joiden tehtävänä on luonnon monimuotoisuuden takaaminen. Panoraama maisemat ja kuvankauniit näköalat ovat aina läsnä, mutta Suomen puistojen tarkoitus ei ole pelkästään tämä. Ne on tehty nautittavaksi ja niissä pääsee sekä sielu, että mieli lepäämään.

Palvelut

Kaikissa Suomen luonnonpuistoissa on merkittyjä reittejä patikoinnille, lyhyille kävelyille ja muulle aktiviteetille. Ilmoitustauluja on laitettu sopivien välimatkojen päähän ja lepopaikkoja on runsaasti, usein jopa tulenteko paikalla varustettuna. Telttailu ja vuokrattavat mökit ovat yleisiä vaihtoehtoja yöpymisen suhteen. Joiltain paikoilta löytyy jopa majoja, jotka ovat aina lukitsematta, odottamassa seuraavaa vierailijaa. Luonto alalle erikoistuneilta voi myös hankkia palveluita, kuten opastettuja kierroksia ja yömajoja puistojen läheltä.

Tässä on esimerkkejä Suomen luonnonpuistoista

  • Eteläinen Nuuksio

Nuuksion luonnonpuisto on alle tunnin ajomatkan päästä Suomen pääkaupungista Helsingistä. Järvistä, vihreistä metsistä ja karuista kallioista koostuva puisto on ainutlaatuinen ja siihen on helppo tutustua jopa tunnin patikoinnilla. Lisäksi sen vieressä sijaitsee suomalainen luontokeskus, jossa voidaan ihailla maan aarteita.

  • Teijo luonnonpuisto

Tämä luonnonpuisto on täynnä järviä, metsiä ja historiallisia kyliä, jossa nähdään edelleen vanhan ajan tunnelmaa. Kalastaminen, kajakilla veneily tai patikointi on suosittua tekemistä ja puistoon kuuluu jopa merenranta. Mikäli halutaan jatkaa suoraan uuteen seikkailuun, voidaan lähteä tästä luonnonpuistosta tutkimaan Suomen saaristoa, joka on taas oma luonnonpuistonsa.

  • Kolin luonnonpuisto

Koli on yksi suomen kauneimmista puistoista ja Ukko-Koli mäellä istuessa avartuu ainutlaatuinen maisema Pielinen järvelle. Se onkin usean maan artistin inspiraation lähde ja kauniin ympäristön lisäksi tarjolla on huimasti tekemistä koko vuoden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *