Patikointia ja telttailua Lapissa

Lapista löytyy osa Euroopan viimeistä erämaata. Se on karua, kaunista luonnon maisemaa, jossa on vastustamatonta tunnelmaa. Vaihtuvat vuodenajat näkyvät vahvemmin ja selkeämmin kuin missään muualla, sillä erämaa löytyy napapiirin pohjoiselta puolelta. Talven ja kesän välillä luonto kokee suuren muutoksen ja tämän takia jopa perisuomalaiset matkaavat Lappiin, nähdäkseen sitä aitoa erämaata ja tunnelmaa. Pohjoinen vetääkin puoleensa uusia ja vanhoja matkaajia vuosi vuoden jälkeen, sillä uniikki ja unohtumaton paikka jättää vahvan jäljen mieleen ja varastaa usein sydämen.

Lappiin on hyvä tutustua esimerkiksi telttailun ja patikoinnin avulla. Presidentti Urho Kekkosen mukaan nimetty luonnonpuisto on Lapin hienoimpia ja täällä onnistuu sekä pitkät, että lyhyet taipaleet. Se antaa myös runsaasti vaihtelevuutta jalkaisin matkaajalle, pitäen mielenkiinnon yllä jatkuvasti. Maisemat vaihtelevat aina suurista putouksista suo ympäristöön ja metsäisiin mantereisiin. Jopa kokemattomat retkeilijät ovat tervetulleita, sillä valtavassa puistossa matkaaminen voidaan tehdä turvallisesti merkityillä teillä, kun taas kokeneemmat voivat lähteä täysin villiin erämaahan, vaativien reittien perässä.

Yöpyminen onnistuu luonnonpuistoissa helposti, sillä erämaasta löytyy paljon mökkejä ja majoja, jotka voi vuokrata etukäteen. Osaan pääsee sisälle koska tahansa jopa ilman maksua ja mikä parasta, niihin sisältyy useimmissa tapauksissa jopa sauna! Näissä onnistuu tietysti ruuan valmistaminen ja vesivarastojen täydentäminen, eli ne ovat mainio paikka levätä patikoinnin välissä. Jos taas teltat ovat mukana, voidaan majoittautuminen sijoittaa lähes minne tahansa, mutta kompassi on hyvä pitää mukana, sillä reiteiltä poiketessa erämaahan on helppo eksyä. Nousut tuntureille ja kallioille voivat olla jyrkkiä, joten kuntoa kannattaa kohentaa, jos halutaan valloittaa nämä vaativat taipaleet.

Villieläimiä puistoissa on yhtä lailla kuin erilaisia kasvejakin. Jos kävellään rauhallisella ja hiljaisella tunnelmalla, nähdään usein kettuja ja poroja. Onnekkaat voivat jopa nähdä vilauksen sudesta tai karhusta, mitä pidetään Suomen metsien kuninkaana. Näiden ihaileminen tuo matkaan täysin uudenlaisen elämyksen ja jännittävän hetken jälkeen on hyvä pysähtyä vaikka järven rantaan, ottaa henkäys raikasta ulkoilmaa ja katsella järven uskomattoman tyyntä pintaa. Kukapa ei haluaisi matkaltaan tätä?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *